Er is een geweldig mooi hardloopevenement dat ieder jaar op de eerste zondag in mei wordt gehouden. Wereldwijd starten alle lopers en rollers op precies hetzelfde moment. Het maakt niet uit of je een professioneel atleet bent, een rolstoelgebruiker of een echte beginner. Er is geen eindstreep. Dertig minuten na de start begint de Catcher car te rijden en die haalt alle hardlopers en rolstoelers één voor één in. Het mooiste van deze race: 100 % van al het startgeld en alle donaties gaat direct naar ruggenmergletselonderzoek, waarmee gezocht wordt naar een genezende behandeling voor ruggenmergletsel.

 

Want het kan je zo maar gebeuren: een ongeval of ziekte die je ruggenmerg beschadigt. En daar zit je dan….. letterlijk want lopen lukt vaak niet goed meer. En dan is niet kunnen lopen het meest zichtbare deel van een ruggenmergletsel oftewel een dwarslaesie. Er speelt nog veel meer: blaas- en darmen werken minder goed of helemaal niet meer. En de pijn en de spasmes die optreden omdat de signalen vanuit de hersenen naar de ledematen niet goed meer doorkomen zijn heel erg vervelend. Daarom is het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar manieren om deze klachten te verlichten en misschien is het zelfs mogelijk om weer te kunnen staan en lopen.

 

Op initiatief van Ellen Bos werd de eerste Wings for life Run in 2016 gelopen in Breda. Zij motiveerde een stel bevriende hardlopers om samen met haar aan deze run deel te nemen. Een jaar daarvoor had zij door een ongeluk een incomplete dwarslaesie gekregen. Ellen vertelt: ‘zomaar van het een op het andere moment niet meer kunnen lopen is heel heftig. Na de eerste schok kom je in het revalidatiecentrum en daar krijg je erg goede begeleiding in het omgaan met je lichaam. Je leert bewegen en jezelf verplaatsen van a naar b en er is veel aandacht voor de psychische kant van het verhaal. Het is natuurlijk geen kleinigheid en je moet je leven totaal anders gaan inrichten.”

Echt genezen zal een dwarslaesie niet en dat geldt ook voor een ziekte als MS want die tast het ruggenmerg ook aan. Maar hoe fijn zou het zijn als er meer onderzoek gedaan wordt naar het bestrijden van spasmes of die nare zenuwpijn. Of als er een goede oplossing komt zodat de blaas en darmen weer gaan werken.

Intussen hebben we twee keer een Wings for Life Run gelopen. De landelijke run in 2016 waarbij Max Verstappen in de Catcher Car reed en in 2021 een apprun in Oldenzaal. Dit laatste houdt in dat iedereen een app op de telefoon zet en die start om precies 13.00 uur. Dan krijg je een liveverslag via je telefoon te horen van een wedstrijd ergens op de wereld en na een half uur komt de melding dat de Catcher Car is gestart met rijden. En deze auto rijdt steeds sneller en als je dan ingehaald wordt ben je gefinished. Een voice-over praat de hele tijd vol en een teller loopt steeds mee.

Ellen: “in 2021 deed ik als enige rolstoelgebruiker mee in een groep van vijftien hardlopers. Het was heerlijk om ongehinderd op dezelfde snelheid mee te doen met de andere sporters. Van tevoren hadden we een route uitgezet die zo min mogelijk obstakels zou hebben maar je ontkomt niet helemaal aan smalle ongelijke paadjes. Wat vond ik het leuk dat een loper naast me even een zetje gaf waardoor ik verder kon.”